Какво е DHEA-Дехидроепиандростерон

Degidropiandrosteron (DHEA-DHEAS) Дехидроепиандростерон ДХЕА

 

Дехидроепиандростерон (DHEA) и неговия сулфатен естер DHEAS, представляват най-разпространените стероидни хормони в човешкото тяло. Въпреки това, тяхната физиологична значимост и техните механизми на действие и възможни роли за здравето на човешкия организъм не са добре разбрани. Отбелязването на значението на DHEA и DHEAS, за здравето на човек е наистина важно. Концентрацията на тези хормони в човешкия организъм, обикновено намаляват постепенно с възрастта. И с това се свързват много от  заболяванията характерни с напред на възрастта.

След раждането на човек, концентрациите на dhea хормон намаляват през първите шест месеца и остават ниски, докато децата достигнат шест до осем годишна възраст. При момичетата и момчетата, в тази възраст дхеа хормон се синтезира и секретира от зоната ретикуларис, слой на надбъбречната кора и циркулиращите концентрации на dhea хормон започнат да се покачват. При възрастни хора отделянето на DHEA  и DHEAS е както от зона ретикуларис на кората на надбъбречната жлеза, така и от яйчниците и тестисите. Циркулиращите концентрации на dhea в плазмата и гръбначно-мозъчната течност бележат своя пик в средата на 20-те години и след това постепенно намалява с възрастта както при мъжете, така и при жените.Най-ниски стойности на dhea хормон (около 20% от пиковите концентрации) се наблюдават около 65 до 70 годишна възраст. Това е и възрастта, при която честотата на много свързани с възрастта заболявания рязко се увеличава. При мъжете, плазмените концентрации DHEA-S намаляват средно с 1% до 4% годишно на възраст между 40 и 80 години. И с  около 2% годишно при жените. По-голямата част от хората проявяват понижение на концентрацията на тези хормони, с напредване във възрастта


За какво се използва Дехидроепиандростерон ДХЕА

Почти от датата на първоначалното откритие на DHEA е оценена при лечение на нервно-психични разстройства с публикувани доклади още през 1952 г.

Повече от 30 години, до края на 1980-те години през средата на 90 години потенциала на DHEA за терапия при нервно-психични разстройства беше сериозно подценяван.

В последствие бяха публикувани и потвърдени проучвания които посочват терапевтичния потенциал на DHEA при (депресия, тревожност, шизофрения и деменция).

Коментари

Популярни публикации