DHEA Странични ефекти

 Странични ефекти от употребата на ДХЕА-DHEA


DHEA е от често използваните фитнес добавки, която се произвежда естествено в човешкото тяло, но при предозиране с дхеа хормон може да се появят неприятни странични ефекти. Дългосрочните последици от употребата на dhea хормон са до голяма степен неизвестни. Има проучвания в които се съобщава и отбелязват неблагоприятни странични ефекти.
  • В едно изследване  DHEA е прилаган в доза 200 мг / ден в продължение на 24 седмици с незначителни андрогенни ефекти.
  • Друго проучване използвана доза до 400 мг / ден в продължение на 8 седмици с няколко нежелани странични ефекти
  • По-дългосрочно проучване с пациенти приемали доза 50 мг на DHEA в продължение на 12 месеца, са отчетени  малко странични ефекти.
Има ли странични действия ДХЕА-DHEA .Каква е дневната доза и препоръчителна дозировка


Не е известно дали DHEA е безопасен за продължителна употреба. Някои изследователи смятат. DHEA добавка всъщност може да увеличи риска от рак на гърдата, рак на простатата, сърдечно-съдови заболявания,  диабет и инсулт. 

DHEA може да стимулира растежа на тумора в някои видове рак, които са чувствителни към хормони, като ( рак на гърдата, рак на матката и рак на простатата). DHEA може да увеличи подуване на простатата при мъже с доброкачествена хиперплазия на простатата, уголемена простата жлеза.

DHEA е стероиден хормон и като такъв носи със себе си всички опасни странични ефекти и действия свързани с предозиране с хормонални препарати. Високите дози могат да причинят агресивност, раздразнителност, проблеми със съня.

Прием на dhea-s при жените, може да доведе до проблеми с растежа на тялото или окосмяване по лицето. Страничните действия от dhea хормон, са значително по-слаби от тези на други хормонални продукти, затова ДХЕА може да се употребява и от жени (опасността от развитие на мъжки вторични полови белези е по-малка). Неприятни възможни странични ефекти от дхеа, са смущения в менструацията, изтъняване на косъма на косата, акне, неприятен силен мирис на потта, сърбежи по главата, повишена раздразнителност. Други нежелани странични ефекти от прием на дхеа са намаляване нивата на HDL ("добрия" холестерол), който може да повиши риска от сърдечни заболяване.

Има съобщени нежелани реакции които включват проблеми със сърдечния ритъм, чернодробни проблеми, косопад и мазна кожа. DHEA също може да промени процеса на регулиране на кръвната захар в организма..

Коментари

Популярни публикации