Хранителни добавки DHEA

В продължение на много години хранителните добавки DHEA, или dehydroepiandosterone, се смятаха за "ниско качествени хормони", тъй като изследванията за тези хранителни добавки и тяхното действие и ефект, бяха доста противоречиви. В последните няколко години, хранителни добавки DHEA се радват на голям успех и така нареченото "Голямо завръщане". Тук става въпрос не само за употребата на хранителни добавки в спорта а и с терапевтични цели при инсулинова резистентност и свързаните с нея, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, диабет и други здравословни проблеми.

DHEA е най-изобилен хормон при хората, и играе важна роля в много различни телесни функции. В действителност, намаляване на нивата на DHEA все повече се използва като индикатор на намалена имунна функция, загуба на либидо и липса на чувство за общото благоденствие. Клиничните проучвания през последните десет години показват, че DHEA ,може да бъде най-критичният и единствен химикала при прогнозирането на здравето и болестта.

Хранителни добавки dhea странични ефекти
dhea хранителна добавка - Фитнес

Хранителни добавки с DHEA при спортисти


В повечето случаи dhea хормон, се свързва с употребата му в спорта от атлети като хранителни добавки. От години  dhea добавка, е обявен за допинг и употребата на тези хранителни добавки от професионални спортисти се наказва при допинг контрол. Съвременната наука в спорта, спортна медицина е толкова напреднала, че дхеа хормон използван в dhea хранителни добавки, не представлява интерес за професионалните спортисти, въпреки огромното въздействие върху спортните постижения. Вече доста по сериозни и нови препарати възстановяват професионалните атлети и хранителните добавки с дхеа останаха далеч назад. Не всички са професионални атлети обаче и много хора които тренират като любители използват или имат интерес към хранителни добавки с DHEA.

Винаги идва определен момент ,когато всеки спортист в крайна сметка стига до пълния си естествен анаболен потенциал. Има ограничение за размера на чистата мускулна маса за всеки даден човек.Не всеки е благословен с гените на Арнолд и въпреки упорития труд в залата, расте и постига резултати до време.Точно тук идва точката на пречупване и се стига до употребата на анаболни стероиди и забранени хормони, като хормон на растежа, тестостерон, .....Момчетата си казват, повече не мога да постигна чисто, трябва да взема нещо. Неизбежно, липсата на прогрес води до чувство на неудовлетвореност, гняв, и се стига в един определен период от време, до прием на такива препарати. Хранителни добавки с dhea са много по-щадящи организма от към странични ефекти и въпреки че са стероидни хормони са за предпочитане пред твърдите анаболни стероиди заради техните сериозни странични ефекти.

Често dhea се комбинира с билката бабините зъби, двете хранителни добавки работят много добре при спортисти.

Хранителни добавки с DHEA при мъже


Тялото произвежда нормално DHEA в надбъбречната жлеза, използвайки холестерол като изходен материал. Той се метаболизира до андростендион, който се превръща директно тестостерон. Както тестостерон и естроген при жените и други важни хормони, нивата на DHEA са във своя пик през второто и третото десетилетие на живота, след което започват спадат. При мъжете, приблизително половината от DHEA се губи след 40 годишна възраст. Намалените нива на DHEA означават намалени количества от андростендион, тестостерон и други стероидни хормони.В резултат на недостиг на DHEA се стига до множество хронични заболявания, като затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане, заболяване на коронарната артерия, както и различни състояния като имунна недостатъчност, включително автоимунни заболявания.Ето защо контролиран прием на хранителни добавки с DHEA, може да повлияе благоприятно в тези периоди.

Повечето от DHEA хранителни добавки са произведени в лаборатория от диосгенин. Въпреки това, някои хранителни добавки се продават на екстракти от див ям в таблетна форма, без да е преработен в DHEA. Някои марки хранителни добавки дори рекламират и  насърчават прием на тези продукти със сладък картоф екстракт , като "DHEA прекурсорни комплекси." 

DHEA се произвежда като хранителна добавка от растение от семейството на Dioscorea [див ям] , който расте в изобилие в Мексико. Екстракти от това растение в хранителните добавки съдържа стероиден сапонин наричан диосгенин, който може да бъде превърнат в лабораторията чрез серия от 6 до 8 химични реакции в DHEA. Не трябва да мислите, че приемайки див ям, той ще се превърне в организма във  DHEA .Такава поредица от реакции, не е известно да съществува в природата и със сигурност не съществува при хората. Следователно е много малко вероятно, може би по-добра дума е невъзможно, поглъщането на екстракт от растението Dioscorea да доведе до образуването, чрез метаболитна трансформация на съответното растение до прегненолон или DHEA.

Хранителни добавки с DHEA при жени


Освен че произвеждат DHEA, вашите надбъбречни жлези също отговарят и произвеждат и хормоните на стреса - кортизол и адреналин. Надбъбречна жлеза е изтощена от задачите да се справи с хроничния стрес, неправилно хранене и диети, йо-йо ефект след диета, емоционална нестабилност и стрес, свързан с работата.Всичко това означава, че вашите надбъбречни жлези са перманентно уморени от изпомпване на кортизол и те просто не могат да произвеждат достатъчно DHEA в подкрепа на здравословния хормонален баланс. Крайният резултат? Чувствате се претоварени, а често и депресирани.

Dhea добавка използва ли се от жени - дхеа и забременяване,dhea izsledvane
dhea-s хормон при жените


Повечето от жените, в днешно време, дори  99% от тях имат някаква индикация за надбъбречен дисбаланс, включително симптоми на ниски нива на DHEA.Постоянна тежка умора,болки в ставите и мускулите, депресия, понижен имунитет, всичко това ви е до болка познато ,нали? Но просто добавяне на хранителни добавки с DHEA към уравнението не е решение - въпреки, че някои от най-популярните производители на хранителни добавки го твърдят. DHEA хранителни добавки, самостоятелно не могат да се преборят с надбъбречния дисбаланс (не вярвайте на всеки производител на хранителни добавки, който казва, че това е така!), Но прием на хранителни добавки с дхеа, може да бъде важен фактор в подхода и комбинацията, която включва хормонална и хранителна помощ, промени в начина на живот, и правилна почивка. Така че, вие не може да гледате към хранителни добавки DHEA като самостоятелно решение. Това просто няма да сработи по този начин. Прием на хранителни добавки с DHEA е една част от целия концерт на хормоналния баланс във всеки един момент в тялото Ви. Преди да искате да настроите и свирите на този инструмент е добра идея да се разбере,какво се случва в живота Ви, на всички нива - физиологично и емоционално.DHEA, баланс, хормони, жени, дисбаланс - това са основните ноти на които трябва да обърнете внимание.

Как и къде се прави изследване за хормон dhea при жени
dhea изследване

След менопаузата или хистеректомия, когато вашите надбъбречни жлези стават основната хормонална фабриката, има жени, при които съотношението на DHEA, който се превръща в тестостерон надвишава това, което се превръща в естроген и прогестерон. Това може да доведе до пристъпи на повишена раздразнителност и необичайно окосмяване по тялото, особено когато хранителни добавки с DHEA, са дадени без предварителни и допълнителни тестове на общия и "свободния" тестостерон.За това не е разумно да приемате хранителни добавки с dheas, без да бъдат изследвани нивата в организма.



"Свободен" тестостерон е делът на хормона, който е биологично активен в кръвта ви. След менопаузата, една жена може да има летливи нива на свободния тестостерон по време на работа, което води до окосмяване по лицето досадно мъжки тип.Повечето лекари тестват само общите нива на тестостерон. Добавянето на хранителни добавки с DHEA в този случай, може да качи скалата драстично.

От друга страна, има пациенти, които превръщат повечето си DHEA в естроген. В този случай, хранителни добавки с DHEA създават различен вид на естроген-прогестерон дисбаланс със симптоми, подобни на ПМС, включително чувствителност на гърдите и промени в настроението. Ето защо поглъщането на мощен хормон като DHEA хранителни добавки, може да бъде непредсказуемо - и в някои случаи, рисковано. Затова ние съветваме нашите пациенти да не се лекуват самостоятелно,независимо че в случая става въпрос за продукт ,който се предлага като хранителна добавка.

Повечето от тези хранителни добавки DHEA, са насочени към мъжете, но аз виждам все повече и повече, насоченост към жените.Етикетите твърдят че DHEA ще Ви помогне да отслабнете, повишите либидо , премахнете депресията...... и че ще имате издръжливост както когато сте били на 20 - годишна възраст.Всичко това е доста примамливо и привлекателно (кой не би искал да се почувства на 20 отново?), Но очевидно не всичко е толкова розово. Хранителните добавки с DHEA са мощен стероид - това трябва да присъства във заглавията на етикетите, но не е така и ето защо трябва да се подхожда с дължимото внимание

Без цялостен медицински тест,  е невъзможно да се знае какви са вашите нива на DHEA. Само защото остарявате, не означава автоматично, че имате дефицит и трябва да приемате хранителни добавки с dhea. Не забравяйте, че това е естествено вещество - телата ни могат да произвеждат повече или по-малко от това в зависимост от Вашето хранене, обмяната на веществата, хормоналния баланс, ниво на активност и емоционално състояние.

В действителност, има много изследвания, които показват, че можете да подобрите нивото на DHEA естествено чрез поддържане на индекс на телесна маса от 19-25, получаване на достатъчна почивка и излагане на слънчева светлина, тренирайте редовно и поддържайте нормална сексуална активност.

Повечето от хранителните добавки с DHEA на пазара днес са в дози от 25 мг, 50 мг, 100 мг. Много хранителни добавки DHEA, имат много високи дози - твърде високи за повечето жени, често, повече от 10 пъти. Въпреки, че няма начин да се каже каква част действително се абсорбира, мисля, че не е особено разумно да се експериментира с хранителни добавки DHEA при тези нива без лекарско наблюдение.

Коментари

Популярни публикации